Yoga adviezen

De volgende tips helpen u de les beter te volgen:
– Trek ruime, gemakkelijk zittende kleding aan. Neem ook een vest en een paar sokken mee.
– Neem een groot badlaken mee of twee kleinere badlakens.
– Nuttig geen zware maaltijden vóór de les.
– Geen alcohol of drugs voor de les.
– Voor uw energie is het beter eerst thuis een douche te nemen.
– Ga nooit “vlug even” naar de les, neem ook na de les de tijd voor u zelf.
– Probeer vóór de les geen situaties te laten ontstaan die u bezig houden tijdens de les.
– Neem geen waardevolle goederen of sieraden mee naar de les.

Extra ondersteuning voor de lessen

Techniek, concentratie en ademhaling leren wij u op de lessen, zodat de oefeningen op papier voor jouw een “oh ja” beleving wordt. Het is goed eerst deze drie (techniek, concentratie en ademhaling) te ervaren. Mocht u nog vragen hebben, dan horen wij dit graag.
enkele suggesties ten aanzien van de oefenstof.

Ieder mens heeft zijn eigen grens, emotioneel en lichamelijk, die per dag, dagdeel of minuut kan veranderen. Over deze grens gaan, ervaren wij meestal op het moment óf later als onplezierig: mischien wel als pijn.
Daar wij vaak van jongsaf geleerd hebben: “doe je best”, “stel je niet aan”, “geef een goed voorbeeld”, “doe niet zo kinderachtig”, “ga door”, “wees de beste”, “die doet het ook”, enz, gaan wij ook over die grens heen.
Probeer nu eens vóór die grens te blijven en je zult waarschijnlijk ervaren “wat lekker” (maar wel eng!?).
Vaak verkleint pijn je grens.
Je grens is steeds nú en niet gisteren óf gisteren kon ik het, dus nú en morgen ook.

De ademhaling is zó belangrijk dat u hier ruime aandacht aan dient te geven. Een oefening (asana) zonder goede ademhaling heeft lang zo’n goed effect nietals mét een goede ademhaling. Door de ademhaling beweeg je. Wij zijn dat vaak kwijt geraakt, maar….we kunnen dit weer opnieuw leren.

Neem tussen de oefeningen door de tijd om het te ervaren en goed te ontspannen zodat o.a. afvalstoffen kunnen wegvloeien.

De bedoeling om op deze manier met jezelf bezig te zijn is o.a.:
a. Je lichamelijke conditie te verbeteren, waardoor je emotionele spanningen beter aan kunt,
b. Je je van binnen ruimer voelt,
c. De ademhaling weer natuurlijk te maken,
d. Je grens te leren voelen = je lekkerder voelen.

Meer ruimte in jezelf geeft meer ruimte buiten jezelf.

Pas dit ook een toe bij lezen, zwemmen, wandelen, trimmen, een sauna of dansen.

Bij Yoga zijn ingewikkelde oefeningen niet verstandig (neiging tot prestatie). Wij, met onze westerse cultuur, kunnen beter de oosterse Yoga laten rusten; misschien later ooit……
Ook géén (voor de westerling vaak onbegrijpelijke) ademhalings technieken, die wij (nog) niet kunnen voelen.

Belangrijk is dat wij tot “verlichting” kunnen komen van onze blokkkades, pijnen enz.
Troost u, er zijn maar heel weinig “verlichten” op deze aardbol. Het zijn mensen die alle trucjes verfoeien (moeilijke oefeningen enz.) om te komen tot “verlichting”.

Probeer je fijn te voelen, probeer zo mogelijk minder medicijnen (natuurlijk in overleg met je huisarts), verruim je gerns van binnen en van buiten.

Wees voorzichtig met oefeningen die de wervelkolom belasten, vooral met onze “westerse cultuur wervelkolom”.
Onze wervelkolom is héél belangrijk en we kunnen vaak veel beter functioneren door een beetje lief voor onzelf te zijn, doe zachte, gemakkelijke oefeningen die helpen beter dan harde en ingewikkelde oefeningen. Veel sportlieden zijn blijvend invalide geworden dankzij hun “prestatiedrang”.

Met zijn allen aan de slag om je gewoon lekkerder te voelen en plezier aan de oefeningen (asana´s) te beleven.

De eenvoudige ontspanning

Gespannen spieren kunnen een reactie zijn op zorgen of op een verkeerde houding. Maar wat de reden voor de spierspanning ook is, ze kan een belangrijkeoorzaak voor rug- of nekpijn zijn, die u evenwel vaak kunt voorkomen door op de waarschuwingen te letten voor het te laat is.
Enige spierspanning is natuurlijk belangrijk voor elke beweging die u maakt, maar als u leert te ontspannen, zult u al gauw de onnodige spanning in uw lichaam opmerken en leren die kwijt te raken. U zult ook al snel merken wanneer uw schouders afzakken als u auto rijdt of als u de hoorn te stevig vastpakt als u telefoneert. U zult het ook wel merken als uw houding tijdens een vergadering of tijdens het voeden van uw baby gespannen is. Alles wat spanning oproept, kunt u leren te verminderen. De eenvoudige oefeningen die hier worden beschreven, maken gebruik van het principe dat een bepaalde groep spieren zich spant als als de tegenovergestelde groep zich ontspant. Als u er elke dag een beetje tijd voor vrijmaakt, leert u hoe u spanning kunt kwijtraken en helemaal kunt ontspannen, zelfs als u andere, inspannender oefeningen doet.

Ontspannen

Doe uw schoenen uit en maak knellende kleding los. Luister naar mooie muziek, terwijl u gaat ontspannen. Ga op uw rug op de vloer of op een stevig bed liggen, met een kussen onder uw hoofd en uw armen naast uw lichaam of ga op uw buik liggen. Als uw rug pijn doet of heel gespannen is. moet u een kussen onder uw knieën leggen. Als u acute rugpijn hebt of zwanger bent, zult u liever op wu zij liggen met uw onderarm achter u en uw onderbeen gestrekt. Als u helemaal niet wilt liggen, kunt u ontspannen in een stoel, maar zorg er dan wel voor dat uw hoofd en armen goed ondersteund zijn en kruis uw benen niet over elkaar.

  1. Begin met uw schouders naar beneden te trekken en maak uw nek zo lang mogelijk. Stop en voel hoe u zit. Dit moet op een gemakkelijke en comfortabele wijze zijn
  2. Duw uw ellebogen naar buiten. Stop als uw armen gemakkelijk liggen en voel hoe u zit
  3. Maak uw vingers langer, rek ze uit en strek uw duimen. Stop en laat ze rusten.
  4. Span uw bilspieren aan en draai uw voeten naar buiten. Laat uw benen zwaar naar beneden hangen.
  5. Beweeg uw knieën als u wilt. Stop. Maak uw benen weer zwaar.
  6. Duw uw voeten zacht weg. Stop en laat uw voeten prettig vanuit uw enkels hangen.
  7. Duw uw lichaam tegen de rugleuning als u in een stoel zit. Stop. Zak lekker terug tegen de rugleuning en geniet van dat gevoel.
  8. Duw uw hoofd in het kussen of tegen de rugleuning van de stoel. Stop. Laat het volle gewicht van uw hoofd in het kussen rusten.
  9. Doe uw ogen dicht en maak uw oogleden zwaar. Open w mond en ontbloot uw tanden. Doe uw mond langzaam dicht. Duw uw tong op uw ondertanden en laat uw tong dan in het midden van uw mond rusten. Ontspan uw voorhoofd.
  10. Adem bewust. U zult waarschijnlijk langzamer ademen nu u ontspannen bent. Adem bewust in tot onder in uw longen en adem dan langzaam uit. Adem zo nog 10 tot 15 minuten of zolang u kunt.