Leest u dit deel alstublieft zorgvuldig door, voordat u met de oefeningen begint!!!
Wanneer oefenen?
In principe kunt u op elk voor u aangenaam moment van de dag of avond oefenen. De ervaring leert dat vooral vroeg in de ochtend en kort voor het slapen gaan goede tijdstippen zijn. Oefent u ’s morgens, drink dan eerst wat thee of eet een hapje. Qi Gong gaat eigenlijk niet samen met een nuchtere maag, aangezien de aanmaak van de spijsverteringssappen door het oefenen gestimuleerd kan worden. U zou geen oefeningen moeten doen wanneer u onder tijdsdruk staat. Na enige ervaring met de oefeningen zult u merken dat u de dag rustiger, energieker en helderder begint, wanneer u ’s morgens uw levenskracht activeert. Oefent u ’s avonds, begin dan pas minstens een uur na de maaltijd. Wend voor de oefeningen niet te veel kracht aan of kies voor rustoefeningen die u ook liggend kunt doen. Spanningen die zich in de loop van de dag hebben opgehoopt, verdwijnen gemakkelijker wanner u de dag op deze wijze afsluit. Uw slaap wordt er dieper en verfrissender door.
Wanneer niet oefenen?
Over het algemeen geldt dat u niet aan de oefeningen moet beginnen, wanneer u emotioneel onrustig bent. Voelt u zich opgewonden, kwaad of euforisch, probeer dan eerst door een wandeling of door ontspanningsoefeningen weer tot bedaren te komen. Pas als u rustig bent, kunt u met de Qi Gong oefeningen beginnen. Ook wanneer het zinnig is om regelmatig te oefenen, dient u uzelf toch niet te forceren. Als u oefent wanneer u bijvoorbeeld eigenlijk geen zin hebt of vermoeid bent, zullen de aangename effecten van de oefeningen uitblijven. Belangrijk! In het geval van alle acute ziekten, maar ook bij griep, koorts, ontstekingen en verkoudheid (mede vanwege de moeizamere ademhaling door de neus) laat u de oefeningen voor wat ze zijn. In geval van twijfel vraagt u uw arts om advies. Gaat u gebukt onder depressieve buien of andere psychische problemen, vraag dan aan uw therapeut of Qi Gong in uw geval zin zou kunnen hebben. In ieder geval dient u in dit soort situaties altijd onder begeleiding van een ervaren Qi Gong leraar te oefenen. Zwangere vrouwen of ongestelde vrouwen moeten de oefeningen met minder kracht dan anders uitvoeren. In het geval van spreidstandoefeningen, zoals de ‘boog naar links en rechts spannen’ mogen zij de knieën slechts licht buigen. Bovendien mogen zij hun aandacht niet op het gedeelte van het lichaam onder de navel concentreren.
Waar oefenen?
Kies een plek in huis of in de vrije natuur waar u voldoende ruimte hebt om de vereiste bewegingen te maken en ook ontspannen kunt rusten. Wilt u liggend oefenen, dan hebt u een dikke deken nodig en als u zittend wilt oefenen, is een krukje het aangewezen hulpmiddel. Vertel gezinsleden of andere huisbewoners dat u onder geen beding gestoord wilt worden. Stel u innerlijk in op het idee dat u nu alleen nog tijd en ruimte voor uzelf hebt. Lucht de oefenruimte goed of laat het raam openstaan. Tocht is echter uit den boze. Wilt u in de vrije natuur oefenen, wat op zich een bijzondere kick geeft, zorg dan voor bescherming tegen de wind en felle zonneschijn.
Hoe lang oefenen?
Neem u als beginneling voor een- tot tweemaal daags tien minuten te oefenen. Het is vaak zinniger om een kortere oefentijd in uw normale dagritme te integreren dan om een groots programma op te stellen, waarvoor u vrijwel nooit de tijd zult kunnen vinden. Nemen uw plezier en belangstelling voor Qi Gong toe, dan zou u een- tot tweemaal daags twintig tot dertig minuten voor de oefeningen vrij kunnen maken. U zult dan ook gemakkelijker in de Qi Gong-toestand geraken, dat wil zeggen in de toestand waarin rust, kracht en geestelijke helderheid samenvallen.