Tai Chi vaartocht met de Hubertus

Tái-Chi boottocht met de Hubertus 23 juni 2018

De vorige boottocht was alweer 3 jaar geleden, dus vond Jan het tijd om dit jaar weer een tocht te plannen met het zeil/ex- vrachtschip “Hubertus” van zoon Pascal. Rond de40 Tai-Chi studenten monsterden aan. Het weer zat op de valreep mee. De zon, een verkoelende bries uit het noord- westen en oer-Hollandse wolkenluchten.

Na een introductie door Jan en Pascal over de geschiedenis van de boot, werden de trossen om half  2 losgegooid en vertrokken we vanaf de Noordervaartdijk te Krommenie.

We zetten koers naar de Zaanse Schans. Onderweg passeerden we prachtige Hollandse landschappen, molens, een trekpont die niet uitkeek en de eerste brug, de Prins Clausbrug.

In Wormerveer bewonderden we ons industrieel erfgoed, prachtig gerenoveerde oude pakhuizen en de Lassie “toverrijst” fabriek. In de kombuis zorgde ieder voor zijn eigen  catering met frisdranken, koffie/thee, krentenbollen en kleine snacks, we kwamen niets tekort. De meesten verbleven bovendeks op de prachtig versierde boot met Chinese rode lantarens en we lieten het landschap aan ons voorbijglijden tot dat we aan meerden bij de Zaanse Schans.

Op het ruime gezellige plein gaven we demonstraties van de 37, 43, sabel, zwaard- en waaiervormen. Het publiek reageerde enthousiast .

We sloten af met eerste deel van de 37 vorm in een kring. We konden  daarna nog even rondkijken en genieten van de molens en de Zaanse huisjes.

Rond  vier uur vertrokken we weer richting Zaan en bij Wormerveer passeerden we o.a. een “Zeepziederij” de Adelaar.

In Wormerveer legden we aan tegenover onze voortreffelijke Chinees “Bonsai”’. De maaltijden, borden, bestek en toebehoren werden  per karretjes over de kade naar de boot gebracht, waar een team vrijwilligers alles vakkundig via de lastige wenteltrap naar de kombuis transporteerde. Daar had een ander cateringteam inmiddels de tafels in orde gemaakt, zodat rond kwart over 5 het lopend buffet kon beginnen. Een deel zat beneden in de kombuis te eten en de andere helft koos ervoor om aan dek te eten;

Pascal zette inmiddels koers naar het weidse Alkmaarder meer, waar Jan ons wees op een prachtige natuurcamping “De Woude” aan de zuidoever met veel exotische tenten en caravans. Tegen half zeven meerde de boot weer aan. Vanaf de kade werd nog een groepsfoto gemaakt: dus we staan er beslist lachend op. Na de fotosessie stonden mensen klaar om ons te helpen via het trapje op de kade te komen.

We kijken terug op een geweldige tocht met als een van de hoogtepunten de Tái-Chi demonstratie op de Zaanse Schans, maar er waren eigenlijk alleen maar hoogtepunten: de ontspannen sfeer aan boord, de goede organisatie, het lekkere eten, het mooie gebied, het sfeervolle schip met zijn vakkundige kapitein Pascal, prima weer … Ik mag wel namens allen spreken: Jan en zijn bemanning: bedankt, volgend keer varen we weer mee!

 

Rika Louwe